E.R.F.
RADIATEUR en AIRCOSYSTEMEN

Wie in de auto-industrie werkzaam is kan niet om hun heen. Maar niet alleen in de auto-industrie. ERF is bekend ver buiten dat gebied. Motoren, aggregaten, koelsystemen, zelfs wanneer je een eigen ontwerp hebt, geen probleem. Ze ontwikkelen zelf, passen aan, zeg het maar. Hun naam staat al zo’n 50 jaar vast in vele boeken. Reparaties aan radiateuren, onderdelen vervangen uit radiateuren, ja, zelfs radiateuren bouwen volgens het concept van de klant.

Alleen radiateuren? Oh nee, aircosystemen, benzinetanks etc…

Wanneer je bijvoorbeeld de auto als hobby hebt, dan kun je hier meer dan goed terecht. In het verleden heeft ERF onze club al meer dan eens een prima dienst bewezen en nog!

In de Mazda 626 GT modellen zitten radiateuren met een dubbele koelplaat. Onze motoren geven nogal wat hitte af en om dit goed te koelen dien je veel oppervlak te hebben. Mazda heeft hiervoor een dubbele radiateur ontwikkeld. Zoals met alles slijt ook de radiateur. Door het verschil in temperatuur, pekel, weersomstandigheden, ja, zelfs steenslag bij wegenbouw, heeft zo’n radiateur flink te lijden. Afhankelijk van bovenstaande kan onze radiateur tussen de 10 en 15 jaar goed mee. Uiteindelijk dient de boel te worden vervangen.

ERF levert niet alleen standaard radiateuren. Ook voor onze GT’s hebben ze radiateuren. Zelfs voor die paar GT’s die in Nederland uitgeleverd zijn. Nota bene gewoon op voorraad. Oliekoelers? Die ook, anders maken ze er een voor je.

Om een tweede voorbeeld te geven. In de Mazda 4 wielsturing zitten speciale benzinetanks. Ook die hebben niet het eeuwige leven. Het is raadzaam om deze tank goed na te laten kijken voordat ie door rot. ERF is in staat om opnieuw de ontluchtingspijpjes er op te zetten, de tank volledig te reinigen en deze van een beschermlaag te voorzien. Vincent heeft inmiddels al zo’n tank onder zijn auto. En zeg nou eerlijk, hier ben je nog voor geen 100 euro helemaal klaar, terwijl een nieuwe tank meer dan 450 ex BTW kost.

Aircosystemen.

Hiervoor heeft ERF een aparte afdeling opgezet. We hebben er in het verleden al eens over geschreven. Hierin zijn ze dus ook meester. Airco’s in allerlei auto’s, koelwagens, boxen etc… Iedere auto, nieuw rechtstreeks van de dealer, of 50 jaar oud, zij krijgen er altijd wel een airco in.

Wat ons het meeste aansprak was de aanpassing die ze zelf ontwikkeld hebben voor oudere auto’s. Het retrofitten, omzetten van het R12 naar het R134A systeem, werkt prima. Ook hier werd nogal eens gebruik van gemaakt. Het bespaart enorm veel in de portemonnee maar ook in tijd. Schitterend systeem.

Hun service gaat eigenlijk nog veel verder. Wanneer je een idee hebt en je wilt het gemaakt hebben, aluminium, zink, gietijzer, lood, ijzer etc… maakt niet uit, solderen, lassen, enz…

Gewoon even bellen, als het niet meer mogelijk is dan vinden zij echt wel een alternatief.

Er is elders op onze site nog een special van dit bedrijf over airco's. Klik hier om daarnaar door te linken.

Hans Peters